Ana içeriğe atla

Çıkmaz Sokak: İslamafobi

Dünya'da, özellikle de Avrupa siyasal hayatında popülist ve aşırı sağ söylemler güç kazanmış durumda. İşin korkutucu yanı ise, bu yabancı karşıtı ve aşırı sağ politikaların halk tarafından karşılık buluyor olması. Bunun en somut örneği ise, aşırı söylemleri ve korkutucu vaatleri ile uzun zamandır Amerikan ve Dünya kamuoyunu meşgul eden, başkan adayı Donald Trump.

Amerika'da başkanlık aday adayı olup olamayacağı bile tartışılan Donald Trump şuan Hillary Clinton'la beraber başkanlık için en güçlü iki isimden bir tanesi. Trump kendini bir milyarder, usta bir anlaşmacı ve her şeyi halledecek bir milliyetçi olarak tanımlamakta. Hillary Clinton, Trump'ı "İnsanları kışkırtmak için yabancı düşmanlığı, panaroya, önyargı ve milliyetçiliğe dayalı" demogojik bir çizgi" peşinde koşan biri olarak tanımlamakta.

 Ortadoğu ve İslam dünyası hakkında önemli makalelere imza atmış olan Daniel Pipes, bu tarz bir siyasetin Amerikan siyasetinin yanında yöresinde örneği yoksa da başka yerde olduğunu söylüyor: Neofaşizm. Pipes, sağın(milliyetçilik) ve solun(ekonomik olarak güçlü bir devlet) unsurlarını birleştiren yeni bir hareketi tanımlamak için Benito Mussolini tarafından kullanılan terimi 1915 tarihine kadar gitmekte olduğunu söylüyor. Daniel Pipes, "Neofaşizm: Trump Tarzı Siyaset" adlı makalesinde, neofaşizm teriminin faşist unsurlarını kullanan 1945 sonrası şahsiyetler için "faşizmin temel prensiplerini mevcut siyasi sistemin içine yedirme ile karakterize edilen bir hareket olduğunu, ve bunun en önemli temsilcisinin Trump olduğunu ifade ediyor.

Trump kimlerinin ciddiyet radarında olmasa da gerçeği kabul etmek gerekiyor. Söyledikleri ve vaatleri ile ABD toplumunun  hiçte küçümsenmeyecek bir kısmının dikkatini çekiyor. Avrupa'da da durum farksız. Almanya'da Merkel iktidarına en büyük tehdit, İslam'a, Avrupa Birliği'ne karşıtlığı ve aşırı sağ politikalarıyla bilinen "Almanya İçin Alternatif" partisi. Hatta Merkel en güçlü olduğunu düşündüğü eyalette ilk yenilgisini aldı bile. Avusturya, Macaristan, Fransa ve Hollanda.. Örnekler çoğalabilir. Fakat ortak nokta aynı: Yabancı karşıtlığı.

Bin Ladin'in ABD'nin kalbine, ikiz kulelere saldırması ile dünyada birçok taş yerinden oynadı. ABD'nin Ortadoğu politikası baştan sona değişti. "Ilımlı İslam" modeli ile başka ülkelerde faaliyet gösteren birçok örgüt bu yolla desteklendi. Buna en büyük örnek ise 15 Temmuz günü askeri unsurları kullanarak darbe girişimine kalkışan Fethullah Gülen Cemaati. Ancak hepsinden öte en önemli okuma şu olsa gerek. 11 Eylül 2001'deki saldırı yeni bir siyasi, sosyolojik ve iktisadi dönemin kapısını araladı: İslamafobi. Tam bu algı kırılmaya başladı ki, tüm dünyanın başına IŞİD denen kabus çöktü. 2010 yılında başlayan ve hala etkisini sürdüren Arap Baharı ve IŞİD'in zulmünden kaçan binlerce insan, Avrupa'nın çeşitli ülkelerine mülteci olarak gitmek zorunda kaldılar. Ve Avrupa'nın tezi yine aynı: İslam korkusu.

Yeniden, yeni bir sosyolojik ve siyasi dönem bize göz kırpıyor. Eski dönemin getirdiği değerler, artık siyasetin ve toplumun arzularına kulak veremiyor. Kapının ardındaki bu dönem insanlıktan neleri alıp, neleri yerine koyacak zaman gösterecek. Ama şu bir gerçek ki gelecek pek de parlak gözükmüyor.

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Arda Güler'i Fenerbahçe Altyapısına Getiren Sihirli El: Serhat Pekmezci

Sene 2017.. Ben ve sevgili dostum B. Buğra Soysal, bir okul projesi kapsamında o dönem Altınordu Futbol Kulübü'nün Şef Scout'u Serhat Pekmezci ile Altınordu'nun altyapı ekosistemine dair bir röportaj yapmıştık. Arda Güler'i 14 yaşında Gençlerbirliği altyapısından Fenerbahçe'ye getiren Pekmezci, şimdilerde kesinlikle konuşulması ve takdir edilmesi gereken bir isim.  Bugün, Türk topraklarından yetişen bir futbolcu lig tarihinin en yüksek bonservis bedeliyle dünyanın en büyük futbol kulübüne transfer oluyorsa, bunda Pekmezci'nin büyük bir katkısı var. Serhat hocayla yaptığımız röportajı hem dijital hem de fiziksel olarak saklıyordum. Sanırım bir okul projesi olmaktan çıkarıp yayımlananın zamanı geldi. Google Drive'da ufak bir aramanın sonucu olarak sohbetimizi buldum. İşte Buğra ile yaptığımız Serhat Pekmezci röportajı. Altınordu altyapılarında uygulanan sistemin hayata geçme sürecinden bahseder misiniz? Kulüp başkanımız Mehmet Seyit Özkan, öncesinde hem futbol

Yeni medyada gazeteci kimliği

Yeni medya, diğer bir deyişle ‘Alternatif medya’, 2000’li yılların başında gelişen web 2.0 teknolojisiyle beraber ana akım medyanın aksine topluma, içerik ve söylem olarak çok daha farklı imkanlar sunan bir platforma evrildi. Yeni medya, klasik medyanın tek taraflı iletişim sunan modelinin aksine üreticilerin ve tüketicilerin aynı ekosistemin bir parçası olmasını sağladı. Ancak bu yeni düzenin beraberinde getirdiği birçok sorun da kamuoyunu oldukça meşgul ediyor. Günümüzde iletişim teknolojilerindeki hızlı ilerlemeler yeni medya, internet ve sosyal medya gibi pek çok yeni kavramın medya literatürüne girmesini sağladı. Bu yeni oluşumlar sosyolojik, kültürel ve ekonomik alanda da birçok değişim ve dönüşümleri beraberinde getirdi. Yeni medya, teknolojiyi tanımlayan donanım ve yazılımın yanı sıra bireysel ve toplumsal bir boyut da içermekte. Bireysel açıdan ele alındığında yeni medya insanların iş yapma, çalışma, eğlenme ve düşünme yöntemlerini, yaşam biçimlerini, haber üretim ve tüketi

Yeni kaosa hoş geldiniz: Suriyelilere vatandaşlık

Memlekette sorunsuz bir güne uyanmak tozpembe rüyalarda mümkün olabiliyor. İskandinavya halkı bütün yıl boyunca durağanlıktan sıkılmıyor mu diye sormaktan alıkoyamıyorum kendimi. Ama memleket Türkiye. Yani kavga etmemiz gereken yeni bir konu daha. Yeni kaosa hoş geldiniz: Suriyelilere vatandaşlık. Konuyu birçok perspektiften değerlendirmekte fayda var. Zira Suriyelilere vatandaşlık verilmesinin dillendirilmesi bile birçok ilde ve sosyal medyada büyük bir tepkiyle karşılandı. Bu sebeple olaya sosyal, siyasal ve ekonomik açıdan yaklaşmak en iyi çözümleme yolu olacaktır. Sayıları 2 milyona yaklaşan Suriyelinin vatandaşlık alması demografik yapıda ciddi ve kalıcı bir değişiklik yaratacaktır Seçmen yapısında son derece önemli ve belirleyici, siyasi dengeleri ciddi olarak etkileyebilecek, Türkiye'nin sosyal dokusunun ötesinde bir duruma işaret edebilecek, popülist girişimlere açık bir kütlenin ortaya çıkması muhtemel. Sayısı milyonlara dayanan Suriyelinin iş sahibi olacaklarını, evlenece